ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНТАКТ
Зеле Кьосе Brasica oleracea
Зелето се отглежда чрез предварително произведен разсад. Избират се чисти от плевели парцели със структурни почви, които се профилират с лехообразовател. Широчината на лехите е 1-1,2 м. Сеитбената норма е 4-4,5 гр. семена на 1 м2. Преди сеитба на зелето почвата трябва да е с оптимална влажност.
Засяване на зелето се извършва ръчно. Семената се покриват с 1,5-2 см смес от добре разложен оборски тор и почва. След засяването на зелето посевите се поливат редовно до поникването, а след това само при нужда. За предпочитане е поливане на зелето чрез дъждуване.
За ранно пролетно полско производство разсад зеле се отглежда в полутопли парници и полиетиленови оранжерии, в които се поддържат оптимална температура (18-20°С), умерена влажност и добра осветеност. На 1 м2 се засяват 5-6 гр. семена. През вегетацията зелевите посеви се окопават 3-4 пъти. Първото окопаване на зелето се извършва след възстановяване на кореновата система на растенията на дълбочина 8-10 см, а второто 10-15 дни след първото с едновременно подхранване на растенията с 10-15 кг азот на декар. С тази обработка се прави и леко загърляне на растенията с цел да се образува по-мощна коренова система.Едно от мероприятията за получаване на високи и качествени добиви е поливането. През първия подпериод (от засаждането до началото на свиване на зелката) поливките се правят през 10-15 дни, а през втория (след свиването на зелката) - през 6-8 дни с поливна норма 30-40 м3 вода на декар.Поливането на зелето може да бъде гравитационно или чрез дъждуване.

бр.
ВХОД В МАГАЗИНА
e-mail:
Парола:
запомни ме
забравена парола
НАЙ-ПРОДАВАНИ ПРОДУКТИ
 Ранен сорт, който се разсажда на открито в началото на април, най-рано в края на март, след...
Зелето се отглежда чрез предварително произведен разсад. Избират се чисти от плевели парцели със ...
Китайското зеле не понася разсаждане, затова е подходящо да се отглежда чрез директна сеитба. Пре...
По начина на отглеждане цветното зеле не се различава от главестото зеле. В това отношение ще отб...
Дизайн и разработка: Web Design and Development
Сортови семена Тинастас :: Всички права запазени © 2010 :: Условия за ползване